torstai 25. kesäkuuta 2020

Pokémon Unite: yhdistää fanit vihallaan

Viime viikon Pokémon Presents-videon jälkeen on ollut kivaa odottaa seuraavaa, viikon päähän edellisestä luvattua, samanlaista Presents-videota. Varsinkin sen takia, että Pokémontiimillä oli heidän sanojensa mukaan jokin uusi projekti tuloilla, josta he halusivat kertoa lisää ihan omassa videossaan. Spekulaatiot ja teoriat lähtivät juoksemaan, eikä aikaakaan kun Pokémon-fanikunta oli intoa täynnä ja videon odottamisesta tuli hypetettyä. Pyrin itse pitämään odotukseni matalalla, koska olen oppinut ettei Pokémonin kohdalla kannata ikinä odottaa sitä mikä tuntuisi luontevalta. Silti ajatukset Sinnoh-remakeista tai ehkä jonkinlaisesta uudesta Pokémon Stadium-pelistä nousivat esiin, joten istuin Presents-videon ääreen katsomaan sitä livenä intoa täynnä.

Video napsahti käyntiin ja siinä esiteltiin uusi ...mobiilipeli.


Okei, todellisuudessa en odottanut tältä videolta paljoakaan, enkä ole siksi varsinaisesti pettynyt itse peliin: uuteen Pokémon Unite-nimeä kantavaan moninpeliin, jossa kymmenen pelaajaa voi taistella joukkueena toisiaan vastaan erilaisilla kentillä. Pelin tarkoituksena on valita jokin pelattava Pokémon, ja koittaa sitten otella yhteistyöllä muita Pokémoneja vastaan, keräten pisteitä tiimin omaan pinoon, tottakai vastustajajoukkue voittaen. Pelissä itsessään ei ole varmaan mitään vikaa. Ei se näytä mitenkään huonolta ja monet varmasti tulevat tykkäämään siitä. (Tosin itseäni se ei kiinnosta.) Kuitenkin, tämä uudempi Presents-video ja Pokémonin suunta yleisesti, ei ollut läheskään sellainen mitä fanit toivoivat, ja se näkyy tällä kertaa lujaa ja selkeästi.

Pokémon Uniteen liittyvät Youtube-videot ovat täynnä alaspäin painettuja peukkuja. Videoista tapellaan sosiaalisessa mediassa, niin Tumblrissa kuin Twitterissäkin. Ja pakko sanoa, että tällä kertaa jopa mä yhdyn tähän mesoamiseen vähäsen - omalla, toivon mukaan, harmittomalla tavallani. Kuten sanoin jo aiemmin, itse peli on ihan ok. Se ei ole tällä kertaa suurin ongelma, vaan fanit ovat ärtyneempiä Game Freakin tavalle mainostaa pelejään. He antoivat meille viikon aikaa odottaa jotain "suurta projektia", joka päätyikin olemaan kymmenen minuutin video mikrotransaktioita sisältävästä mobiilipelistä, jonka taustalla olevat tiimitkin ovat lukemani mukaan hieman hm... hämäräperäisiä.


Game Freakilla on ollut viime aikoina selvästi ongelmia asioiden uutisoimisissa ja mainonnassa. Ihan kuin he eivät aina ymmärtäisi mitä fanit toivovat heiltä, mistä fanit ilahtuvat ja mikä saa heidät suuttumaan. Miksi nostaa ihmisten intoa, odotuttamalla heitä viikon, vain esitelläkseen jotain tällaista? Tottakai ihmiset suuttuvat. Pokémon Snapin jälkeen odotukset olivat korkealla, koska tämän uuden videon odotettiin olevan jotain vielä hienompaa. GF tuntuu kuitenkin vain ihmettelevän fanien reaktiota - he jopa poistivat Uniten trailerin hetkeksi Youtubesta, todennäköisesti saadakseen karistettua sen dislikeja. Melkein kuin GF koittaisi lakaista "epäonnistumisensa" maton alle. Ja tämä on se, mikä faneja todellisuudessa suututtaa.

Jotain vastaavaa tapahtui myös vähän aikaa sitten, kun Game Freak mainitsi Isle of Armoria koskevassa haastattelussa, että heillä oli "aina tarkoitus palauttaa Swordiin & Shieldiin lisää vanhoja Pokémoneja lisäosien kautta". Jos tämä pitää paikkaansa, niin miksi ihmeessä he eivät sanoneet tätä silloin, kun ihmiset suuttuivat National Dexin poistamisesta? He olisivat voineet sanoa, että he palauttavat yli 200 monsteria peleihin myöhemmin, mutta inttivät sen sijaan navakasti, että Pokémonien puuttuminen on perusteltavissa "hienojen animaatioiden" takia. Jos he olisivat jättäneet tämän sanomatta ja kertoneet suunnittelevansa lisätä poksuja myöhemmin, fanien reaktio olisi voinut jäädä paljon vaimeammaksi ja koko Dexit-hullunmylly olisi saattanut jäädä tapahtumatta.

Game Freakin käytöstä on tottakai vaikea tulkita, eikä sitä voi kuin oikeastaan spekuloida. Mä olen sellainen henkilö, etten yleensä puutu tällaisiin asioihin tai puhu niistä kauheasti ääneen. Mutta Pokémon on tällä hetkellä sen verran ohuella jäällä, että halusin tuoda tätä asiaa vähän esiin. Henkilökohtaisesti mä en ole mitenkään suuttunut tai pettynyt tähän uuteen Presents-videoon - mä olen sellainen ihminen, joka ei osaa vaatia asioita, vaan tyytyy aina vähempään. Mun odotukset eivät olleet korkealla, joten viikon odottaminenkaan ei haitannut. Mutta mäkin olen vihdoin ja viimein alkanut turhautua Game Freakia kohtaan, koska liityn muiden fanien mielipiteeseen siitä, ettei GF osaa tulkita fanikuntaansa. Joku ehkä ajattelee, ettei tämä kuulu pelintekijöiden toimenkuvaan mitenkään. He vain keskittyvät pelien tekoon, eikä fanien toiveilla ja nurinalla ole väliä. Mutta nykyään kun Internet on keksitty ja maailma muuttumassa, tällaiset asiat alkavatkin itse asiassa olla aika tärkeitä. Sisällöntuottajia vaaditaan yhä enemmän ja enemmän tekemään yhteistyötä faniensa kanssa, tai ainakin kuuntelemaan enemmistöä.

Pokémon Uniten julkaisu ei itsessään ollut eilisen videon ongelma tai kohun aiheuttaja. Pelissä ei ole mitään vikaa, eikä kukaan olisi varmaankaan suuttunut, jos se olisi paljastettu muiden pelien seassa viime viikon videossa. Fanien tyytymättömyys perustuu enemmän siihen, miksi Game Freak teki taas jotain mikä sai kaikki vain hermostuneiksi. Eikö GF ymmärrä tekevänsä huonoja valintoja? Eivätkö he tajunneet, ettei viikon odottamisen jälkeen kukaan innostu mobiilipelistä? Eivätkö he ymmärrä, että he menettävät kohta koko fanikunnan, jos he jatkavat huonoja valintojaan tästäkin eteenpäin? Mä uskon henkilökohtaisesti, että Game Freakin ongelmat tulevat jostain ylemmältä taholta. Uskon, että heihin kuuluu paljon intohimoisia luovia työntekijöitä, jotka haluaisivat tehdä valtavia, upeita ja onnistuneita pelejä ajan kanssa jakaen niitä maailmalle, mutta joku jarruttaa tätä. Ehkä se joku on rahanahne? Ehkä se joku on laiska, ja ajattelee että Pokémon tuottaa tekivät he mitä hyvänsä millä aikataululla tahansa? Noh, tuskin itse Arceuskaan tietää mitä pelistudion kulisseissa tapahtuu, mutta se alkaa olla selvää, että jonkin pitäisi muuttua.


Kaikesta tästä huolimatta, mä olen edelleen toiveikas. Ehkä ne Sinnoh-remaket ovat silti tulossa lähitulevaisuudessa, ja tulevat olemaan upeita? Ehkä Pokémon Snapin tulo tarkoittaa, että GF on liukumassa oikealle raiteelle? Ehkä Swordin & Shieldin DLC:t tehtiin sitä varten, että tuleviin peleihin voidaan panostaa enemmän, koska GF myöntääkin pelien jääneen pinnallisiksi? Toivottavasti. Mä en ole vihainen, enkä pettynyt. Mä olen vaan... kyllästynyt. Koska mä toivon niin kovasti, että Pokémon nousisi takaisin upeaan loistoonsa. Ja mä toivon että Game Freaki oppisi kommunikoimaan faniensa kanssa paremmin. Silleen hyvällä tavalla - terveellisesti. Tehden omia projektejaan, mutta ymmärtäen meidän näkemyksemme ja kunnioittavansa niitä. Ymmärtäen mitkä asiat ovat meille tärkeitä ja mistä fanit eivät ilahdu. Hypettäkää ensi kerralla Pokémon Snapia! Kertokaa Sinnoh-remakeista heti kun voitte! Koittakaa tehdä seuraavista Pokémon-peleistä sellaisia, joissa on korjattu Swordin ja Shieldin ongelmia! Kerätkää palautetta! Korjatkaa, kehittäkää! Asettukaa meidän asemaan ja yrittäkää ymmärtää mihin projekteihin tulee panostaa ja mitkä kiinnostavat vähemmän!

Huh-huh, tällä kertaa tuli vähän tällainen erikoinen postaus, mutta toivottavasti ymmärsitte edes jotenkin mitä mä yritin sanoa. Mun tekstini voi nimittäin olla aika sekavaa, koska kirjoitin tämä postauksen aikaisin aamulla väsyneenä. :D Pääpointtina kai se, että Game Freakin on paras olla odotuttamatta Pokémonfaneja ensi kerralla pelkkää yhtä mobiilipeliä varten, koska ihmiset EIVÄT näytä tykkäävän siitä. (ʘ‿ʘ✿) Lisää asiaa Pokémon-pelien ongelmista piakkoin, kun koitan saada kirjoitettua Isle of Armorista postauksen.

4 kommenttia:

  1. Moikka! Mä oon vieraillu tääl blogissa jo jonkun aikaa, mut en ikinä oikeen ehi laittaa mitään kommentteja. :) Nyt mä kuitenkin haluun pistää, et tykkään tosi paljon kun teet tämmösii postauksii, koska en mä tiiä :D jotenkin sun jutut on niin järkevii ja vaikutat semmoselta avoimelta ja hyväntuuliselta tyypiltä. Tääki postaus on kirjotettu enemmän silleen "pokemonin laatu on vähän kärsiny viime aikoina, puhutaanpa miksi" eikä silleen "pokemonfanina olo on niin vaikeeta nykyään kun game freak on ihan paska" jos ymmärrät mitä tarkotan. :D

    Sori tuli vähän pitkä outo kommentti, mut hyvää kesää sulle! Ja sori et kiroilin! XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos kivasta kommentista, tosi kiva kuulla että tykkäät vierailla täällä! :)

      Ja tosi kiva kuulla, että sä ajattelet musta noin ja tykkäät mun kirjotuksista! <3 Mä haluan koittaa pitää blogini mahdollisimman positiivisena paikkana, joten koitan välttää marisemasta asioista tai olemasta kauhean negatiivinen, mihin auttaa paljon se, että olen valtava optimisti. :D Koitan pohtia Pokémonin negatiivisempiakin puolia "järjellisesti", enkä tykkää syöksyä haukkumaan mitään surkeaksi, vaikka Pokémonin laatu olisikin vähän lässähtänyt viime aikoina. :)

      Kiitoksia ja ei haittaa! :D

      Poista
  2. En malta odottaa mielipidettäsi Swordin & Shieldin fossiilirumiluksista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahottelen että kesti näin kauan, mutta pääset lukemaan aiheesta vihdoinkin tänään! :D

      Poista