maanantai 11. marraskuuta 2019

Sword ja Shield - ensivaikutelman tärkeys


Pokémon Sword ja Shield lähestyvät kovaa vauhtia, enkä voi uskoa että pelit tulevat jo tällä viikolla! Aika on mennyt niin nopeasti, että hu-huh! En muista milloin olisin viimeksi ollut näin innokas uusia pelejä kohtaan - Moon kiinnosti mua aikoinaan tosi paljon, mutten muista laskeneeni tällä tavalla päiviä odotellessani sitä. :D Mutta vaikka mä olenkin Swordista ja Shieldistä tosi innoissani, kyseessä on selvästi tosi kiistanalaiset Pokemon-pelit, joita läheskään kaikki eivät tunnu odottavan yhtä paljon. National Dexin leikkaus, Dynamaxaus, "huonot animaatiot"... Syitä riittää. Tottakai mä ymmärrän näitä pointteja kovasti, mutta mulle Pokemon-pelissä on ollut aina tärkeintä pitää hauskaa ja päästä seikkailemaan! Ja nämä kaksi asiaa tulevat melko varmasti toteutumaan Swordin ja Shieldin kohdalla, joten meikäläinen on tyytyväinen. Mä en pääse optimismistani millään eroon, enkä aio näköjään aloittaa nytkään. :D

Game Freakin markkinointi on ollut näiden pelien kohdalla melko erilaista kuin aikaisemmin. Sunista ja Moonista paljastettiin ennen niiden julkaisua ihan hirveästi infoa, sekä esiteltiin melkein kaikki uudet Pokemonit. Sen sijaan Galarista ei tiedetä melkein mitään. Meille on näytetty muutama uusi Pokemon, pari salia, pieniä vilauksia kaupungeista ja Wild Areasta, mutta oikeastaan kaikki hahmoihin, pahiksiin ja pelin juoneen liittyvä on jätetty täysin pimentoon, samoin kuin tottakai uusien taskuhirviöiden paljastaminen. Tai ainakin suurimman osan niistä. Ja tämä on jotain mistä mä tykkään myös tosi paljon! Musta on ihanaa, ettei peleistä tiedetä tällä kertaa juuri mitään, mikä on varmaan yksi syy lisää mun innokkuuteeni niitä kohtaan. Olen utelias näkemään mikä Galarissa odottaa, enkä malta odottaa törmätä täysin uusiin Pokemoneihin! Mutta vaikka mä arvostankin tätä epätietoisuutta kovasti, Game Freak on mennyt aiheen kanssa ehkä vähän turhankin pitkälle...



Tietojen vuotaminen. Se on ollut yksi Pokemon-pelien suuri vihollinen jo pitkään, eikä siltä tietenkään vältytty tälläkään kertaa. Pari viikkoa ennen pelejä, Galarin aloituspokemonkolmikko levisi internettiin, paljastaen Grookeyn, Scorbunnyn ja Sobblen toiset ja viimeiset muodot. Eikä niiden saama palaute ollut mitään maailman positiivisinta. Tähän on varmasti monta eri syytä, mutta yksi suuri sellainen on luultavasti ensivaikutelma.

Satuin kohtaamaan Youtube-videon, jossa eräs pokemonfani puhui aiheesta ja pisti mut miettimään Game Freakin mainostamistapaa Swordin ja Shieldin kohdalla. Kuten jo mainitsin tuossa aiemmin, mielestäni peleistä on näytetty tällä kertaa vähän turhankin vähän infoa, mikä on yksi syy lisää fanien turhautumiseen. Mutta tajuttuani ensivaikutelman tärkeyden (varsinkin) aloituspokemonien kohdalla, hoksasin entistä vahvemmin minkälaisen ongelman tällainen herättää. Mutta ennen kuin menen täysin aiheeseen, mainitsen pari sanaa omasta heikkoudestani näitä tietovuotoja kohtaan... Nimittäin mä päätin heti, etten halua nähdä uusia Pokemoneja ennen pelien julkaisua. Mutta sitten kärvistelin ehkä kaksi tai kolme päivää, jonka jälkeen mun oli aivan pakko vilkaista miksi startterien viimeiset muodot saivat niin paljon vihaa niskaansa. Ja sen myötä näin myös palan Galarin Pokedexiä.

Tämä ei ole mulle niin vakavaa, koska haluan joka tapauksessa nähdä kaikki uudet Pokemonit ennen pelaamista, koska mä suunnittelen tiimini aina aikalailla valmiiksi ennen kun edes aloitan seikkailuni. Joten perehdyn uusiin hirmuihin nyt joka tapauksessa heti perjantaina. Halusin välttää vuotoja enemmän sitä varten, etten halua missään nimessä kannattaa niitä, vaikka mun kohtaamiseni niiden kanssa ei tietenkään vaikuta asiaan loppujen lopuksi mitenkään. Ja pakko sanoa sivuhuomautuksena, että Galarin Pokemonit näyttävät mun mielestä aivan super-upeilta! Tosi paljon hienoja designeja ja olen iloinen niiden puolesta, jotka jättävät poksujen ensikohtaamisen vasta peleihin, koska monet tulevat toivottavasti yllättymään tosi positiivisesti. :D Ja älkää hätäilkö - en aio spoilata yhtään mitään uusiin Pokemoneihin liittyen, enkä heti pelien tultuakaan puhu niistä. En ikimaailmassa haluaisi pilata muiden ihmisten iloa, paljastamalla jotakin.

Joka tapauksessa, Galarin aloituspokemonkolmikon näkeminen järkytti mua hetken. Mutta sitten jäin muistelemaan designeja muutamaksi päiväksi ja koitin miettiä ajatusta niiden takana. Ymmärsin nopeasti, että tämä on vain sitä perinteistä alkujärkytystä, mikä tulee aina. Ja siitä Mudbrayn siltana tajusin sen, miten tärkeää hyvä ensivaikutelma tällaisten poksujen kohdalla todella on. Koska Game Freak piti Pokemonit niin pimennossa tällä kertaa, suuri läjä ihmisiä kohtasi nämä uudet hienot Galar-Pokemonit huonolaatuisina tällä tavalla: epämääräisinä kuvina, ilman minkäänlaista liikettä tai luonnetta. Tästä juuri se youtubettaja puhui. Aloituspokemonien viimeiset muodot ovat yksi tärkeimmistä Pokemon-designeista. Joten olisiko sittenkin ollut järkevämpää, että Game Freak olisi paljastanut ne ihan itse? Olisiko ollut parempi, että ensivaikutelma aloituspokemoneista olisi ollut hieno HD-laatuinen video, jossa esitellään niiden parhaat puolet ja kerrotaan niiden luonteista? Kun kerran aloituspokemonit päätyvät nettiin joka tapauksessa.



Musta vähän tuntuu, että Game Freakin pitää koittaa löytää kultainen keskitie peliensä mainostamisen kanssa. Sunista ja Moonista näytettiin liikaa, Swordista ja Shieldistä näytettiin liian vähän. Tietty tämä kaikki on lähinnä mun mielipidettä, mutta kuulisinkin tosi suurella mielenkiinnolla, mitä mieltä te lukijat olette aiheesta? Ymmärrän tietenkin sen, ettei Game Freak varmaankaan ota tietovuotoja huomioon miettiessään peliensä markkinointia. Mutta ehkä me elämme sellaisessa surullisella ajassa, että sellaistakin pitää miettiä. En nyt kuitenkaan väitä, että aloituspokemonien paljastaminen aikaisemmin pelastaisi nämä pelit niiden saamalta huonolta maineelta. Mutta ehkä se olisi pehmentänyt laskua vähäsen. Koitan itse pitää avoimen mielen, enkä halua tehdä mitään supervahvoja päätöksiä yhtäkään Galarin poksua kohtaan ennen niiden virallista paljastusta.

En oikeastaan tiedä mikä tämän postauksen tarkoitus oli. :D Alun perin mun piti vain koittaa kirjoittaa jotain positiivista Swordista ja Shieldistä, mutta tästä tulikin tällainen outo mainos-analysointi. Yritän miettiä mikä mun varsinainen pointti oli, mutta en totta puhuakseni ole varma. xD Ehkä mä vain halusin syyn kirjoittaa peleistä jotakin, koska olen niistä niin innoissani ja käytin tätä näkemääni Youtube-videota inspiraationa. Yksi asia mitä tosin haluan korostaa on se, että nähtyäni ihmisten kommentteja ja mielipiteitä näistä uusista Pokemoneista (varsinkin niistä starttereista), pyrin kannustamaan teitä lukijoita kohtaamaan pelit aina virallisesti. Suttuiset vuotokuvat ei tuo niitä oikeuksiinsa ja on melkein epäreilua, että Pokemonit tuomitaan välittömästi tällaisen huonon ensivaikutelman vuoksi. Tuntuu melkein siltä, että ihmiset haluavat väkisin vihata niitä.

Tämä kuulostaa varmaan siltä, kuin olisin kuullut pelkkää negatiivista näistä uusista poksuista, vaikka todellisuudessa olen nähnyt monien myös rakastavan niitä. Kaipa tämä on multa jonkinlainen kannanotto siihen, että mitään ei ikinä pitäisi tuomita ilman hyvää syytä. Toki Swordista ja Shieldistä saa muodostaa mielipiteen trailerien perusteella, olenhan mä itsekin tehnyt niin, mutta mielestäni niitä ei tule tuomita, ennen kuin pelejä pääsee oikeasti kokeilemaan. Tosin sekään ei välttämättä pelasta tilannetta, jos ensiasenne asioita kohtaan on negatiivinen. Joten koitetaan kai olla positiivisia ja toivotaan että Sword ja Shield tulevat loistamaan omalla tavallaan!

Enkä tosiaan yritä mitenkään sokeasti puolustaa Swordia ja Shieldiä tällä postauksella, jos saitte sellaisen kuvan. Olen itsekin sitä mieltä, että peleissä näkyy ongelmia, mutta kaipa mua lähinnä säälittää, että tänäänkin tullut uusi pieni pelitraileri, sai lähinnä negatiivista palautetta kommenteissa. Kuka tietää, ehkä se on ansaittua, mutta omalla kohdallani tulen arvioimaan sen vasta kun peli on läpäisty.

6 kommenttia:

  1. Sulla on kyl hyvii pointtei! :D
    Ite en oo halunnu spoilaantua, pari kertaa on kyl ollu tosi lähellä, et oisin vilkassu uusia pokemoneja, oon kuitenki onnistunu pitåytymään suunnitelmassa: haluun nähä uudet pokemonit vasta pelatessa. Enköhä mä loppuviikon selviä ilman että katson ne :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :)

      Hyvä päätös! Nykyään on kyllä niin paljon vaikeampaa välttyä spoilereilta kuin silloin ennen vanhaan, kun mitään internettejä ei ollut. :D Pelkästään Youtuben algoritmit ovat oikee vaarojen paikka. xD Ja siksi mä toivotankin sulle onnea! Toivottavasti oot pysynyt pimennossa, varsinkin nyt tänään kun pelit tulivat jo Australiaan!

      Poista
  2. Hyvä teksti! Swordin ja Shieldin matka ennen julkaisua on ollut kyllä myrskyisä, sillä jo ennen näitä "vuotoja" moni muu asia aiheutti eripuraa. Onkin ollut helpottavaa huomata, että nyt kun pelit ovat vihdoin ulkona, moinen hulabaloo on hiljentynyt, ihmiset ovat ottaneet pelit vastaan sellaisina kuin ne ovat, suurin osa on niistä nauttineet, osa taas ei, mutta ainakin ne nyt ovat ulkona ja voidaan jatkaa elämässä eteenpäin :D Seuraavaa hullunmyllyä odotellen tietysti...

    Itseäni eivät spoilerit ole koskaan haitanneet. Kuten sinäkin, tykkään nähdä kaiken tarjolla olevan ensin ja sitten suunnitella tiimiä yms. GameFreakin kannalta se on tosin harmi, sillä mahdolliset yllätykset ja hypetys menevät sitten aika lailla siinä. Mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että nyt Galarista paljastettiin ehkä liian vähän. Jokin kultainen keskitie olisi kyllä saatava - outoa, ettei starttereiden kakkosmuotojakaan paljastettu virallisesti. Ehkä siksi nuo vuodotkin tuntuivat jotenkin isommilta kuin ennen, kun tiedettiin ennestään niin vähän.

    Tätä nykyä kaikki Pokémonit ovat toki jo tiedossa kun pelit ovat ulkona, ja onneksi ne ovat yksi niistä harvoista asioista mistä fanit ovat samaa mieltä: niiden designit ovat kyllä huippuluokkaa. Ilmeisesti pelit ovat muutenkin otettu vastaan loppujen lopuksi positiivisesti, vaikka edelleen on niitäkin ihmisiä, jotka valittavat joistakin menetetyistä asioista. Toki itseänikin varmasti tulee häiritsemään jotkut asiat (en ole vielä ehtinyt Shieldiäni niin paljoa pelata, että olisi tullut mitään vastaan), mutta yritän vain nauttia peleistä sellaisina kuin ne ovat. Toivon kuitenkin, että GameFreak oikeasti kuuntelisi faneja ja tekisi muutoksia - jos ei nyt peleihin itseensä, niin vaikkapa juurikin "mainostamiseen" ja tähän pelien julkaisua edeltävään aikaan. Jokin tällä kertaa nimittäin mätti. Haluan uskoa GF:stä vain hyvää, mutta pelottaa samaan aikaan se, että sieltä laitetaan vuosittain jokin kiirehditty peli ulos sillä mentaliteetilla, että "kyllä se myy, onhan se Pokémon".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mua tulee jotenkin aina huvittamaan, että nimenomaan pelit jotka kantavat nimiä Sword ja Shield joutuivat tällaisen eripuran keskelle, jossa ihmiset joko hyökkäsivät niitä vastaan tai puolustivat niitä. :D Onneksi tämä negatiivisuus on tosiaan pelien julkaisun myötä kuitenkin vähän hiipunut, vaikka näkee sitä edelleen siellä täällä.

      Game Freakin kannattaisi kyllä miettiä mainontaansa vielä kerran uusiksi, koska epätietous Galarista varmaan vaan lisäsi ihmisten vihaa pelejä kohtaan. Tai ainakin antoi heille uuden syyn vihoitella niistä, valittamalla ettei "peleissä varmaan ole mitään hienoa näytettävää, minkä takia niistä ei kerrota mitään" mikä oli tosi sääli. Pokémoneja voisi näyttää vähän enemmän, mutta henkilökohtaisesti tykkäsin ettei esim. pelin juonesta kerrottu melkein mitään. Olen tykännyt yllättyä!

      Nimenomaan tuo "kyllä se myy, onhan se Pokémon" asenne pelottaa muakin, ja toivon todella ettei Game Freak ala puskea uusia pelejä ihan vain rahan toivossa kiireellä ulos. Mäkin kuitenkin haluan optimistina uskoa että GF tietää mitä tekee, ja luottaa siihen että he kohtelevat rakastettua franchisea rakkaudella jonka se ansaitsee.

      Sword ja Shield saivat siinä mielessä hyvin positiivisen vastaanoton, että ne ovat kuulemani perusteella nopeiten myynyt Switch-peli, ylittäen mm. Smash Brossin ja Zeldankin. Ne ovat myös saaneet monilta arvostelijoilta hyvät arvosanat, sekä useimmilta (uskollisimmilta(?)) faneilta, joten Game Freakilla ei pitäisi olla mitään hätää sen suhteen. Toivotaan kuitenkin, että he tästä huolimatta panostavat seuraavaan peliin vieläkin enemmän, jotta Pokémon nousee takaisin tästä Sword ja Shield-kiistan aiheuttamasta notkahduksesta, jonka se kaikesta huolimatta koki.

      Poista
  3. Itseäni lähinnä otti starttereiden vikoissa muodoissa päähän se, että ne ensimmäiset muodot olivat oikein onnistuneita ja niissä oli valtava potentiaali, mutta viimeiset nähtyäni koin niin suuren pettymyksen, että meni into hypätä koko pelin pariin.. Oikeassa olet kyllä siinä, että suttuiset kuvat eivät tuo niille ehkä oikeutta, mutta raaka totuus oli kuitenkin että ne vikat muodot olivat järkytys, eikä ne siitä muuksi muuttuneet. :D Tämä siis vain oma mielipiteeni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielipiteitä saa olla! :) Ja sä taidatkin kuulua enemmistöön, koska olen huomannut suuren osan faneista vihaavan näitä uusia starterien designeja. Henkilökohtaisesti mä jostain syystä tykkään näistä, tosin Grookeyn viimeinen muoto on musta suuri pettymys. Aion kirjoittaa näistä vielä tarkemmat mielipiteet uudessa postauksessa (toivottavasti) piakkoin!

      Poista